Psykoterapiapalvelu Meidän Matka

 



Perheterapia

Ihminen on laumaeläin, mikä tarkoittaa sitä, että yksin suoriutuminen elämän läpi on käytännössä mahdotonta. Elämme osana monenlaisia yhteisöjä ja vaikuttavin niistä on yleensä perhe. Me synnymme erilaisiin perheisiin, koemme perheessä monenlaisia asioita ja suuri osa meistä muodostaa oman perheen jossain vaiheessa elämää. Perheessä saadut kokemukset vaikuttavat meihin kaikkiin ja ohjaavat elämäämme. Matkaevääksi saadaan sekä hyviä, että ei niin hyviä asioita.


Perhe-elämä on palkitsevaa, mutta aiheuttaa väistämättä haasteita. Kun useamman ihmisen luonteenpiirteet, toiveet, tarpeet ja harmituksen aiheet sekoitetaan keskenään, syntyy melkoinen soppa. Siihen lisättynä perheenjäsenten jatkuva kasvaminen fyysisesti ja psyykkisesti takaa sen, että perheissä sattuu ja tapahtuu. Sopeutumiskykyä vaaditaan kaikilta.


Joskus käy niin, että perheen vuorovaikutussuhteet eivät toimi ja tulee jatkuvaa riitaa. Toisinaan taas joku perheenjäsen alkaa psyykkisesti oireilla. Perheen äiti voi sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen, isä voi olla ahdistunut, ekaluokkalaisella todetaan ADHD tai murkkuikäinen taistelee syömishäiriön kanssa. Olipa tilanne mikä hyvänsä, yhden perheenjäsenen oireileminen vaikuttaa väistämättä koko perheeseen. Perheterapia on todettu vaikuttavaksi hoitomuodoksi useissa psyykkisissä sairauksissa. Terapiaprosessi perheenä lisää ymmärrystä ja sitoutuneisuutta perheen kesken, jolloin kaikkien olo helpottuu.


Perheterapia toteutuu siten, että vastaanottokäynneillä on useampia henkilöitä. Läsnä voi olla koko perhe, pelkästään vanhempi/vanhemmat, sisarukset keskenään tai jompikumpi vanhemmista yhden tai useamman lapsen kanssa. Joskus voi joku perheenjäsenistä tulla yksinkin, jos se katsotaan prosessia edistäväksi. Perheterapiassa tutustutaan perheen tarinaan ja tutkitaan vuorovaikutussuhteita. Millainen on teidän perheen kertomus ja millainen määränpää voisi terapiassa käydyn matkan jälkeen odottaa?